Συμβουλές για τη νέα μαμά! PDF Εκτύπωση E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμβουλές για τη μαμά


 • Από πότε πρέπει να χρησιμοποιώ επιθέματα στήθους;

Από την πρώτη στιγμή μετά τον τοκετό.

Τα επιθέματα διατηρούν στεγνές τις θηλές απ΄τον ένα θηλασμό μέχρι τον άλλο.

Με αυτό τον τρόπο, το μωρό σας, βρίσκει τη θηλή πιο σκληρή κι έτσι δεν την τραυματίζει, κάνοντας τον θηλασμό πιο εύκολο και για εκείνο και για εσάς.

 • Έχω κάνει τοκετό με καισαρική.Πώς μπορώ να έχω πιο ξεκούραστο θηλασμό;

Η κουλούρα θηλασμού είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Προσφέρει ανακούφιση ειδικά μετά από καισαρική, διότι κρατάει όλο το βάρος του μωρού και δεν πιέζεται η τομή.

Συμβουλές για το νεογέννητο

 • Χρειάζομαι ηλεκτρικό αποστειρωτή;

Το μωρό σας βγήκε από ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον όπως αυτό της κοιλίτσας της μαμας.

Αυτό σημαίνει οτι η σωστή αποστείρωση όλων των σκευών που έρχονται σ'επαφή με το στοματάκι του μωρού, είναι απολύτως αναγκαία (Η επιλογή μας για εσάς: Αποστειρωτής Chicco)

 • Τι πρέπει να έχω οπωσδήποτε, φτάνοντας το μωρό στο σπίτι;

Τα απολύτως απαραίτητα για το καλοσώρισμα και τη σωστή διατροφή του είναι:

 • Να επιλέξω θηλή από καουτσούκ ή σιλικόνης;

Το καουτσούκ επειδή είναι από φυσικό υλικό είναι πιο υγιές. Όμως έχει το μειονέκτημα, οτι δεν αντέχει στον βρασμό και αν το επιλέξετε θα πρέπει να την αλλάζετε κάθε 10 ημέρες με καινούρια. Συνίσταται περαιτέρω έλεγχος αν υπάρχει φθορά ακόμα και πιο σύντομα.

Γι αυτό κι εμείς συνιστούμε τις θηλές σιλικόνης, ως ιδανική πρόταση, οι οποίες αντέχουν στον βρασμό.

 • Να επιλέξω πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι για τη φύλαξη του μητρικού γάλακτος;

Το μητρικό γάλα το συλλέγουμε και το φυλάμε σε ειδικά πλαστικά δοχεία. Το τάισμα όμως του μωρού θα πρέπει μετα από μετάγγιση, να γίνει με γυάλινο μπιμπερό. Αυτό το κάνουμε, διότι, έρευνες έδειξαν οτι η συλλογή και φύλαξη τους μητρικού γάλακτος, αν γίνει σε γυάλινο πυρίμαχο μπιμπερό, κάποια ένζυμά του απορροφόνται απ΄το γυάλινο υλικό και το αποδυναμώνουν.

 • Ποιό τύπο μπιμπερό να επιλέξω για αρχή;

Επιλέγουμε εξ'αρχής τα μεγάλα μπιμπερό και προσέχουμε να έχουν θηλή σιλικόνης αντιλοξιγκική, η οποία να έχει μία τρυπούλα (ενδείκνυται) για τους πρώτους 3 μήνες.

Οπωσδήποτε γυάλινα πυρίμαχα μπιμπερό και προτιμάμε σετ των 6, αφού τόσα είναι και τα γεύματα του μωρού σας μέσα στην ημέρα και όλες οι συσκευές (αποστείρωσης κλπ) προορίζονται για τις 6 αυτές χρήσεις.

 • Πώς ντύνω το μωρό μου τις πρώτες μέρες;

Το μωρό μας, απ'το αποστειρωμένο περιβάλλον της κοιλιάς μας, έχει γνωρίσει την θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου, και η μετάβαση στην εξωμήτρια ζωή πρέπει να γίνει όσο μπορούμε πιό ομαλά. Γι αυτό, τις πρώτες 40 μέρες προτείνουμε:

 1. να μην  χωρίζονται με τα ρούχα, τα ποδαράκια του, ωστε να συνεχίσει να ζει στην εμβρυακή στάση μέχρι να αιματωθούν κατάλληλα τα άκρα του
 2. απαραίτητα όλα τα ρουχαλάκια του με βαμβακερή υφή 100%.
 3. επιλέγουμε ένα ζιπουνάκι με κοντό μανικάκι,ως εσώρουχο. Από πάνω τα ειδικά σακουλάκια (τα σουρωτά), με τα ενσωματωμένα γαντάκια, τα οποία αντικαθιστούν την μήτρα της μαμάς, ωστε να κινείται άνετα. Πρόκειται για τα ίδια σακουλάκια που χρησιμοποιεί το μαιευτήριο, καθόλη τη διάρκεια της διαμονής σας στην κλινική.

 • Τί να επιλέξω για τη μεταφορά του;

Τρία πράγματα είναι τα σημαντικότερα να έχουμε από την αρχή: καρότσι, κάθισμα και κρεβάτι. Το καλάθι ή porte bebe, είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και θεωρείται περιττή η αγορά του. Από την πρώτη μεταφορά, επιλέξτε το κάθισμα αυτοκινήτου  και ένα καρότσι μεταφοράς. Ο εξυπνότερος και οικονομικότερος συνδυασμός. αλλά και η δική μας επιλογή, είναι το διπλό καρότσι-κάθισμα της chicco.

 • Για πόσο παραμένουν αποστειρωμένα τα μπιμπερό του μωρού;

Η σωστότερη προσέγγιση για τη διατήρηση της αποστείρωσης των μπιμπερό, είναι να τα συναρμολογήσετε και να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο. Αυτό συνίσταται, διότι, με το άνοιγμα του αποστειρωτήρα κάθε φορά που χρειαζόμαστε ένα μπιμπερό, χάνεται η αποστείρωση.

 • Πώς να κάνετε το ημερήσιο μπάνιο του μωρού σας τον πρώτο καιρό.

Το ημερήσιο μπάνιο του μωρού, ξεκινάει από τη στιγμή που θα βγεί ο ομφαλός του. Η καλύτερη ώρα είναι πριν το τελευταίο γεύμα, γιατί το μωρό χαλαρώνει, τρώει καλύτερα και κοιμάται πιο εύκολα. Χρησιμοποιούμε το ειδικό βοήθημα (ρηλάξ μπάνιου πλυμμένο σιδερωμένο), σε συνδυασμό με την εφαπτόμενη μπανιέρα και βαπτίζουμε το μωρό μέσα στο νερό. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε το βαμβακερό ρηλάξ.

 • Πήραμε κούνια. Χρειαζόμαστε και λίκνο;

Από την αρχή, προτείνουμε στη μαμά να έχει το κρεββάτι του μωρού και να αποφύγει τα περιττά έξοδα. Το λίκνο είναι ένα κρεββατάκι που χρησιμοποιείται μέχρι την ηλικία των 2-3 μηνών.

 • Ποιά είναι η καλύτερη φροντίδα για την αλλαγή της πάνας;

Πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί με την καθαριότητα, κυρίως στα γεννητικά όργανα του μωρού μας. Πρίν από κάθε γεύμα και πολλές φορές ακόμα και μετά, χρησιμοποιούμε τα ειδικά μωρομάντηλα (Chicco) με κίνηση από εμπρός προς τα πίσω για να καθαρίσουμε την περιοχή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε το διθέσιο λεκανάκι και 2 σφουγγαράκια, ένα για το σαπούνισμα κι ένα για το ξέβγαλμα. Ύστερα, με τα ειδικά λαβετάκια, σκουπίζουμε πολύ καλά, ώστε να αποφύγουμε το σύγκαμα που μπορεί να δημιουργήσει η υγρασία.

 • Πώς να καθαρίζουμε τα αυτάκια και τη μυτούλα;

Πάντοτε μετά το βραδυνό μπάνιο, η μυτούλα του μωρού μας χρειάζεται αποσυμφόρηση, για να έχει ένα καλό και ήσυχο ύπνο. Για τα αυτάκια, χρησιμοπιούμε τις ειδικες μπατονέττες με τα στοπ, που βοηθούν στον σωστό και αβλαβή καθαρισμό, αφαιρώντας την υγρασία.